Een dutje in het zachte gras

Wat een zielig beestje. Als je hem ziet lopen kun je niet anders dan medelijden met hem hebben. Een manke poot, een kromme staart en een dik, laaghangend buikje. Deze hond is er niet goed aan toe, dat zie je meteen.

Elke dag drentelt hij heen en weer op het grasveldje voor ons huis. Hij snuffelt wat tussen de struiken en hobbelt soms eens achter een konijn aan. De konijnen zijn hem altijd te snel af, maar dat lijkt hem niet te deren. Hij kijkt rustig om zich heen en vindt algauw iets anders waar hij zich wel mee kan vermaken. En ziet hij even niets wat hem de moeite waard lijkt? Dan is er een alternatief dat altijd in de smaak valt, of het nu ochtend, middag of avond is: een dutje in het zachte gras.

Thuis

Deze hond had allerlei plekken in het dorp kunnen uitkiezen, maar is er iets aan dit grasveldje wat hem wel bevalt. Hij heeft schijnbaar geen behoefte om nog verder te zoeken – hij heeft zijn thuis gevonden. Dat thuis hoeft hij niet af te bakenen of te verdedigen. Integendeel, hij deelt het graag met anderen. De honden die zijn veldje kort komen bezoeken begroet hij met zijn vervormde gekwispel. De meesten keuren hem echter geen blik waardig. Ze zien vast dat hij te traag is om dienst te kunnen doen als speelkameraad, en te gehavend om goed nageslacht te kunnen opleveren. Toch blijft de hond onverstoorbaar kwispelen. Zijn staart komt pas tot rust als zijn bezoeker allang uit het zicht verdwenen is. Dan gaat hij weer verder met zijn dagelijkse routine van snuffelen, drentelen en dommelen.

Wat een bewonderenswaardig beestje. Als je hem ziet lopen kun je niet anders dan vertederd toekijken. Een tevreden blik, een vriendelijke uitstraling en een zorgeloos bestaan. Deze hond is op zijn plek, dat zie je meteen.

Rust

Ik ben benieuwd naar zijn baasje. Als honden en hun baasjes echt op elkaar lijken, dan moet dat wel een bijzonder mens zijn. Misschien wel een mens met een litteken of een onvolkomenheid hier of daar, maar ook een mens die tevreden is, vriendelijk en zorgeloos. Een mens die niet steeds op jacht is naar meer. Een mens die anderen verwelkomt, ook als ze hem met de nek aankijken. Een mens die zich niet van de wijs laat brengen en die rust heeft gevonden. Zoveel rust, dat hij zonder schuldgevoel een dutje kan doen wanneer het hem uitkomt. Een dutje in het zachte gras.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *