Filters

Wanneer je een foto maakt, ziet het plaatje op je scherm er vaak net iets anders uit dan de werkelijkheid. Een tikje fletser misschien, wat minder zonnig, of juist overbelicht. Soms kan een filter dan dat beetje extra geven waardoor je alsnog het beeld kunt vastleggen zoals je dat graag wilt terugzien. Maar andersom werkt het ook: als de werkelijkheid eigenlijk niet zo spectaculair is, zorgt een filter ervoor dat je toch nog indruk kunt maken op je vrienden en volgers.

Uitlichten

Met schrijven kun je ook filters gebruiken. Het is namelijk maar net de vraag welke kleuren je wilt laten zien en welke dingen je wilt uitlichten. Zo kun je een emigratie beschrijven als avontuurlijk, verfrissend en verruimend, maar het is net zo simpel om woorden te gebruiken als beangstigend, vermoeiend en benauwend.

Het hangt allemaal af van de keuze die je maakt. Je kunt vertellen over het geweldige uitzicht vanuit je nieuwe werkkamer, de bijzonder vriendelijke mensen, de onverwachte hoeveelheid zonneschijn en de heuvels die je hardlooprondjes een extra dimensie geven. Dan schep je tussen neus en lippen door een beetje op over de grootte van je huis en de trailmarathon waar je je voor hebt ingeschreven. Je plaatst een paar foto’s waarop de zon uitbundig schijnt en roept heel hard: ‘Het is hier geweldig!’

Onflatteus

Maar als je het filter eraf pulkt kun je zomaar een heel ander verhaal overhouden. Dan gaat het ineens over weigerachtige verwarmingen en koude avonden, trage bureaucratie en uren schoonmaakwerk om schimmel weg te boenen. Dan beken je met het schaamrood op je kaken dat je droomde dat je met de verhuizers mee terug mocht naar Nederland, en dat je bij het wakker worden vreselijk teleurgesteld was dat er geen weg meer terug was. Je plaatst een onflatteuze foto waarbij de tranen je over de wangen lopen en roept heel hard: ‘Ik wil naar huis!’

In allebei de kanten van het verhaal schuilt een stukje van de werkelijkheid. Emigreren is stoer en avontuurlijk, maar tegelijkertijd ben ik een watje die eigenlijk liever voor veilige opties kiest. De Ieren zijn geweldig behulpzaam en vriendelijk, maar ondertussen zou ik soms (vaak) willen dat alles een tikje sneller geregeld zou zijn. Ons huis voor het komende jaar is groot, maar een paar kamers minder was ook wel goed geweest.

Relatieve rust

De verhuizing is nog vers, de aanblik van de troep in ons huis ook. Toch komen we nu, na anderhalve week, steeds iets verder. Eén van ons is erin geslaagd een bankrekening te openen, we hebben nu écht bijna internet, de laatste dingen in Nederland zijn zo goed als afgehandeld en ik kan binnenkort ook mijn bedrijf gaan verhuizen naar Ierland (dat is het plan – ik denk dat ik er maar de tijd voor ga nemen). De takenlijstjes die de afgelopen twee maanden ons dagelijks leven beheersten worden steeds korter en daarmee zal ook de rust steeds meer terugkeren. Nou ja, relatieve rust dan. Voorlopig hoeven we ons hier nog lang niet te vervelen. Ook niet als het zo koud en grijs is dat ook een filter weinig meer uithaalt.


In oktober 2018 verhuisde ik naar Ierland. Op mijn blog vind je verhalen over het leven in mijn nieuwe woonland, en over de (geloofs)onderwerpen waar ik mij als freelance theoloog mee bezighoud.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *