Hier vind je hoop

En toen was er een nieuw boek: Hier vind je hoop. Dat is nogal een belofte, realiseerde ik me tijdens het schrijven. Hier vind je hoop – lekker stellig ook, geen mits of maar of misschien. Maar ja, een titel als ‘Hier zou je eventueel wat hoop kunnen vinden als je geluk hebt’ is misschien ook niet zo aantrekkelijk.

Toch zorgt die stellige titel wel voor wat extra spanning, want wat als iemand helemaal geen hoop vindt in dit boek? Wat als mensen erin teruglezen dat ik het soms ook niet precies weet?

Extra dimensie

Tijdens het schrijven kreeg dit boek een extra dimensie. Net zoals ik vorig jaar Van stress naar stilte afrondde terwijl ik midden in de verhuisstress zat, zo legde ik een paar maanden geleden de laatste hand aan Hier vind je hoop terwijl de moed me soms in de schoenen zonk.

Ik schreef de teksten dan ook niet alleen voor toekomstige lezers, maar ook voor mezelf. Op moeilijke momenten zette ik af en toe expres ‘Hier vind je hoop.docx’ open op mijn laptop. Soms vond ik dan inderdaad verrassend veel hoop in overdenkingen die ik eerder had geschreven, maar soms klikte ik het bestandje ook snel weer weg. ‘Die heeft makkelijk praten,’ dacht ik dan bij mezelf.

Wie het boek leest in een periode van tegenslag zal dat ongetwijfeld ook weleens denken. ‘Vlieg op met je perspectief, ga iemand anders lastigvallen met je verhaaltjes over kracht in zwakheid.’

Kaartenhuis

En terecht. Er zijn nogal wat situaties te verzinnen waarin zalvende woorden zelfs meer kwaad dan goed kunnen doen. Maar juist omdat ik moeite heb met makkelijke antwoorden en vrome woorden die alles wel even zullen gladstrijken, ben ik daar in dit boek ook heel bewust mee omgegaan.

Geloof betekent namelijk niet dat overal een antwoord op is, en hoop betekent niet dat alles zal gaan zoals jij het van tevoren hebt bedacht. Je kan nog zo hard geloven en hopen, maar de boel kan alsnog als een kaartenhuis in elkaar storten. Hoe dat kan, hoe dat zit, dat is een zoektocht zonder kant en klare uitkomst. Ik ben daar niet over uit, en daarom biedt ook Hier vind je hoop geen simpele oplossingen. Wel kan het boek je op sommige momenten op weg helpen of perspectief bieden, juist als het leven fors tegenzit.

Mijn wens is dat de overdenkingen, tips en vragen uit Hier vind je hoop je een stapje verder helpen in jouw eigen zoektocht. Maar bovenal is mijn wens dat je zult ervaren dat er hoop is. Altijd.


Met veel dank aan Ark Media voor de mogelijkheden die ik krijg, en voor de ontzettend fijne samenwerking (Marieke!).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *