Kleine kracht

De eerste tijd kon ik het geluid niet zo goed plaatsen. Een diep gebrom, doordringend, soms zo laag dat je het in je buik kon voelen trillen. Ik liep dan weleens een rondje door het huis om te kijken of ik de oorzaak kon vinden, maar tevergeefs. Het geluid leek nergens vandaan te komen, of juist overal.

Zware vracht

Het duurde een paar weken – ik ben niet altijd even snel – voordat ik de oorzaak van het intense gebrom ontdekt had. Het kwam van buiten, van de boten die voor het huis langs varen. De rivier voor ons huis voert naar de haven van Cork, waar het een komen en gaan is van grotere en kleinere schepen. Het lage, indringende geluid komt natuurlijk van de grote boten, zo redeneerde ik. Hoe groter het schip en hoe zwaarder de vracht, hoe sterker het geluid. Logisch.

In goede banen


Toch bleek ik ook daarin geen gelijk te krijgen. Zeker, het geluid komt van de boten, maar niet van de veerboten of de grote vrachtschepen die honderden containers tegelijk naar Ierland brengen. Het indringende gebrom komt van de kleine sleepboten. Qua omvang zijn ze verwaarloosbaar, helemaal wanneer je ze vergelijkt met de schepen die ze de haven in loodsen. Maar wat ze missen in omvang maken ze goed met hun vermogen. Oersterk zijn ze. Onvermoeibaar leiden de kleine sleepboten dag in dag uit het vaarverkeer in goede banen.

Onaanzienlijk

Ik had het nooit achter die bootjes gezocht. Ik had ze al wel eens zien liggen, aangemeerd aan de kade in het dorp, maar als onverbeterlijke landrot had ik geen flauw idee waar die onaanzienlijke bootjes goed voor konden zijn. Zo klein, wat kun je daar nu helemaal aan hebben?

Het is een vergissing die we als mensen wel vaker maken: wat groot is maakt veel geluid, en daar mogen we hoge verwachtingen van hebben. Wat klein is kan zich maar beter koest houden, dat kan namelijk toch niet veel opleveren.

Kleine beetjes

Maar juist van wat klein is, kan een enorme kracht uitgaan. Een klein beetje hoop kan het verschil maken tussen opgeven of doorgaan. Een klein beetje geloof kan je overeind houden op momenten dat je het moeilijk hebt. Een klein beetje liefde kan je laten voelen dat je waardevol bent. Het zijn kleine krachten die tegelijkertijd oersterk zijn.

Het hoeft dus helemaal niet groot en bombastisch. Zoals kleine sleepbootjes de steun en toeverlaat zijn van zwaarbeladen vrachtschepen, zo kunnen ook kleine beetjes geloof, hoop en liefde houvast geven in ons eigen leven en dat van anderen. Hoe klein die beetjes soms ook zijn, het doordringende geluid is hoorbaar en voelbaar. Misschien weet je soms niet eens waar het vandaan komt, maar het trilt in je buik. Je voelt het diep van binnen: ik kom veilig aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *