Wedstrijd

We doen allemaal alsof we ons er niet mee bezighouden, maar ondertussen weten we wel beter. Ik tenminste wel. ‘Die heeft lange benen, dus die zal wel snel zijn. En die ook, met dat dure sporthorloge en die perfect samengestelde outfit. O en die dunne daar, die loopt vast vooraan.’ Gelukkig zie ik verderop ook een paar mensen die flink wat extra gewicht meezeulen of zich duidelijk te warm aangekleed hebben. ‘Ik word in ieder geval geen laatste.’

Vliegende start

Kijken. Vergelijken. Of ik het nu wil of niet, ik doe het elke keer weer. Aan het begin van een hardloopevenement, of wanneer ik al rondklikkend op LinkedIn wat oud-klasgenoten voorbij zie komen. Wie zou er het hardst lopen en voor wie is meedoen belangrijker dan winnen? Wie heeft een vliegende start gehad en wie loopt achter de feiten aan? Ik zie dat sommigen nog studeren en dat anderen docent geworden zijn. Weer een ander is Technical Product Owner geworden, of Information Security Officer. Het klinkt alsof ze het goed voor elkaar hebben, maar tegelijk zegt het me niet zoveel.

Hetzelfde geldt voor de lange mannen die bij de start vooraan staan, al dan niet volgehangen met gadgets en met lange kousen over hun kuiten. Het lijkt heel wat, maar tegelijk zegt het niet zoveel. Ik weet niet waarom ze meedoen, wat hun geschiedenis is en hoe hun plannen eruit zien. Sommigen zijn een paar minuten na de start al in geen velden of wegen meer te bekennen, maar anderen komen moeizaam vooruit en moeten zich uiteindelijk laten inhalen door iemand met slechte schoenen of een paar kilootjes extra.

Prestatie

Kun je wel voorspellen wie er het hardst zal lopen? En is degene die de snelste tijd loopt eigenlijk wel per definitie de grootste winnaar? Misschien heeft degene die de helft van de afstand gewandeld heeft wel veel meer om zich heen kunnen kijken, en zo bijzondere herinneringen gemaakt. Misschien heeft degene die als laatste finishte wel meer strijd geleverd dan de eerste. Misschien heeft de verliezer daardoor soms veel meer gewonnen dan de winnaar.

LinkedIn vertelt mij niet hoe de docent ’s avonds thuiskomt, en met welk gevoel de Technical Product Owner ’s ochtends wakker wordt. Er is geen balkje dat laat zien hoe tevreden die persoon is, of hoeveel mensen hij blij maakt op een dag. Bovendien weet ik niet of degene die het hoogste salaris binnenhengelt nu ook echt de grootste prestatie levert. Misschien is het wel de student die zich na allerlei tegenslagen alsnog richting een diploma worstelt, of degene die geen betaalde baan heeft en zich vrijwillig inzet voor anderen.

Kijk en vergelijk

Volgens mij doet het er ook niet toe. De waarde van jouw en mijn inspanningen is niet afhankelijk van wat anderen doen. Het is geen potje ‘kijk en vergelijk’ waarbij er onherroepelijk mensen naast het podium belanden.

Het is net als bij het hardloopevenement. Er bleek helemaal geen tijdwaarneming te zijn. Het was geen wedstrijd. Niemand werd laatste.

Afbeelding: Trailrunning Events

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *